Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μιχάλης Σιγανίδης & Θοδωρής Ρέλλος: Το Πρωί Και Το Βράδυ (Λύρα / Ρεί, 1990, LP) ,



Ξεκινάς από το εξώφυλλο.
Ίσως το ιδανικό δώρο για οφθαλμίατρους.
Ένας πίνακας snellen chart μπορεί να κοσμεί όχι μόνο την δισκοθήκη σας αλλά ίσως και το καθιστικό σας για το καθημερινό τεστ όρασης.
 Μία το πρωί και μία το βράδυ …
… κάπως έτσι δεν είναι άλλωστε και ο τίτλος του δίσκου του Μιχάλη Σιγανίδη και του ΘοδωρήΡέλλου? Οι ίδιοι βέβαια δεν το σκέφτηκαν καθόλου έτσι, αλλά δανείστηκαν τον τίτλο από το ομώνυμο ποίημα του υπερρεαλιστή Μίλτου Σαχτούρη από την ποιητική του συλλογή «Ο Περίπατος» που κυκλοφόρησε το 1960. Ο δίσκος περιλαμβάνει και άλλα 2 ποιήματα του, το «Κύριε» και «το Καφενείο» από την συλλογή «Το Σκεύος», 1971, με την φωνή του ίδιου του Σαχτούρη να τα απαγγέλει, ένα πραγματικό ντοκουμέντο που παραχωρήθηκε στους συντελεστές από την ηχογράφηση του δίσκου «Ο Σαχτούρης διαβάζει Σαχτούρη» (Λύρα 0862) και με την σύμφωνη γνώμη του ίδιου του ποιητή. Πώς όμως θα μπορούσες να ανταποκριθείς σε έναν τόσο σπουδαίο “Σουρεαλιστή” ποιητή χωρίς να τα σκατώσεις? Το σίγουρο είναι με αρκετό χιούμορ και να είστε σίγουροι ότι αυτός ο δίσκος κρύβει τόσο πολύ όσο και σοβαρότητα. Μία περίληψη θα σας έπειθε μόνο που αυτή δεν περιγράφετε αλλά τιτλοφορείτε ως το πρώτο κομμάτι του δίσκου. Αυτός ο δίσκος έχει τα πάντα. Από δημοτικά άσματα, το knockin on heavens door του Bob Dylan, στοίχοι δανεισμένοι από κόμικς, το Ι ΤΖΙΚ «το βιβλίο τον αλλαγών», την κολασμένη φωνή του Σαχτούρη και βεβαίως ακαταμάχητη τζαζ! Όλα αυτά μια μίξη, ένα μουσικό αστείο, που θυμίζει τόσο της πραγματικές καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά. Άλλωστε και ο Ρέλος και ο Σιγανίδης μας έχουν συνηθίσει να μας προσγειώνουν σε μία ελληνική πραγματικότητα που ο Σουρεαλισμός παίζει να στέκετε λειψός μπροστά στην υπέρτατη βλακεία την πραγματικότητας (με την καλή την έννοια).
Τι να πω!
Ίσως ακούγοντας αυτό το δίσκο να καταλάβετε,
έστω το χάιλαιτ του,
το γράμμα της Ασημίνας Ρέλλου προς τον γιό της που τον συμβουλεύει εκεί που θα πάνε στο χωριό να μην φάνε από τα μπακιρένια σκεύη μιας και είναι αγάνωτα, μην πάθουν καμιά δηλητηρίαση.
Ελληνίδα μάνα
Μεγάλη η χάρη της!

ΥΓ. Μου είναι αξεπέραστος!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου