Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Floros Floridis, Peter Kowald, Ilias Papadopoulos ‎– Pyrichia




Φλώρος Φλωρίδης, Peter Kowald, Ηλίας Παπαδόπουλος - Πυρρίχια
[ρεϊ, Ano Kato, 2001, LP]

Λίγα εισαγωγικά στοιχεία ...
Την εποχή που ακόμα στα δισκοπωλεία με τα στοκ και τα μεταχειρισμένα οι Στερεονόβα ήταν προσιτοί, οι bokomoleck δεν άξιζαν πάνω από 3 ευρώ και οι τώρα εκτιμημένες κυκλοφορίες της Creep Records ήταν γνωστές μόνο σε αυτούς τους λίγους εητάδες που παρακολουθούσαν την ανεξάρτητη new wave Ελληνική σκηνή, τότε μαζί με το μοναδικό LP των Δημοσιοϋπαλληλικό ρετιρέ είχα αγοράσει λόγο φλωρίδη το album «Πυρρίχια», που είθε να γίνει και ένα από τα αγαπημένα μου.

Ιστορίες
Το album “Πυρρίχια”, είναι μία συνεργασία του Φλώρου Φλωρίδη , του Ηλία Παπαδόπουλου και του Γερμανού κοντραμπασίστα Peter Kowald (1944-2002). Και οι τρείς εξαίσιοι μουσικοί εκ των οποίων οι δύο και άξιοι αντιπρόσωποι της θεσσαλονικιώτικης σκηνής. Ο δίσκος αυτός προέκυψε από τις ηχογραφήσεις στο «Rock studio», το 1991, στη Θεσσαλονίκη αν και τελικά μόλις το 2001 μπόρεσε να κυκλοφορήσει από την ιστορική Άνω Κάτω και την Ρεί. Ο φλώρος φλωρίδης είχε είδη κυκλοφορήσει μαζί με τον Kowald, το 1991, το Human Aspect, σε μία ακόμη Ελληνική «φάντασμα» εταιρία, την OM CENTER μαζί με τους Vincent Chancey και Louis Moholo. Ο Peter Kowald, που η μουσική του πορεία ξεδιπλώνετε από τα 60ς και την Globe Unity Orchestraσυμμετείχε συχνά στα ελληνικά μουσικά δρώμενα και με μεγάλη αγάπη συνεργάστηκε ουκ ο λίγες φορές με έλληνες καλλιτέχνες.

Λίγα ακόμα λόγια ...
Ο δίσκος αυτός αποτελεί μία συγκλονιστική καταγραφή του πως μπορεί να συνδυαστεί η Ελληνική παραδοσιακή μουσική, ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός και φυσικά η jazz. Τα ελληνικά μουσικά μοτίβα του Πόντου και της Θράκης αποτελούν το κυρίαρχο άκουσμα, παρόλα αυτά ούτε να τα χορέψεις μπορείς ούτε μιλάμε για διασκευές τύπου «έλληνες και Ινδοί» (μία σειρά συλλογών που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως και το 2008 από την SARASWATI. Αξιόλογες μεν, κάπως New Age δε). Οι συντελεστές άλλωστε στα «Πυρρίχια» μας προετοιμάζουν για κάτι πιο αυθεντικό και πρωτότυπο. Και πράγματι έτσι είναι ...
Ένας ακραία τέλειος δίσκος! 

πληροφορίες: εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου